T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzün Gerçekleştirdiği Projeler SİVTAŞ’la Hayat Buluyor

Yayın Tarihi : 10.02.2022

          Topraklara ömrünü adamış insanlarımızın alın terinin kıymetini bilerek, üretileni kıymetlendirecek ve başta ilimiz olmak üzere SİVTAŞ'la bölgemize değer katacak markaların oluşmasının temelini oluşturan projelerimizden;

Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi;

            2020 yılında, 30 yetiştirici ile projeye başlanıldı. Proje kapsamında arıcılığın teknik malzeme ihtiyacı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sivas İl Özel İdaresi tarafından, organik için Kontrol Sertifikasyon hizmet alım işleri ise ORAN Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirildi. Proje kapsamında 30 yetiştiriciye, toplamda 3000 adet organik kovan ve 2900 kg analizli temel petek dağıtıldı ve 2 yıllık kontrol sertifikasyon hizmeti alındı.  2021 yılında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın katkılarıyla ikinci etabı yapılan projede, 30 yetiştiriciye  toplamda 3000 adet organik kovan ve 3000 kg analizli temel petek dağıtımı ve kontrol sertifikasyon hizmeti alımı gerçekleştirildi. Tozanlı Vadisi'nde bugüne kadar toplamda 6000 adet organik kovan ve 5900 kg. analizli temel petek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında ikinci etabı yapılan proje ile önümüzdeki üç yıl içesinde aktif koloni sayımızın 7000'nin üzerine çıkması hedeflenmiştir.

       Tozanlı Vadisi'nde organik arıcılıkla ilgili sertifikasyon hizmetleri devam etmektedir. Sertifikasyon hizmeti çerçevesinde organik sertifikasını kazanan yetiştiricilerden, belirli kriterler çerçevesinde SİVTAŞ tarafından 12 ton organik bal alımı gerçekleştirilmiştir. Tesis henüz kurulamadığından alınan ballar fason olarak paketlenmiş ve " Sivas Tozanlı Balı" marka adıyla satışa sunulmuştur.

Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesi Zeron Cinsi Buğday Yetiştiriciliği Projesi;

             2020-2021 üretim yılında, başlayan proje ile Ulaş Tarım İşletmesine ait 200 dekar arazide zeron cinsi buğday tohumu yetiştirilmiş ve çıkan mahsül Merkez ve 16 ilçemizde duyurular yapılarak talepte bulunan üreticilerimize %100 hibe olacak şekilde dağıtılmıştır. Proje ilk yılında İl Özel Müdürlüğü ikinci yılında ise ORAN Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmiştir. Yaklaşık 2500 dekar alanda ekim yapılmak üzere 100 ton civarında ürün bedelsiz olarak üreticilere dağıtılmış ve yerel bir çeşit olan zeron cinsi buğday ekiminin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Proje kapsamında üreticiler yetiştirecekleri ürünü Valiliğimiz bünyesinde kurulan SİVTAŞ Tarım Şirketine bedeli karşılığında vermişler ve markalaşma yolunda ilk ürün alımı gerçekleştirilmiş olup un, bulgur haline getirilip paketlenerek satışa sunulmuştur.