T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Havaların Isınması ve Nem Oranının Artmasıyla Kene Vakalarına Dikkat!

Yayın Tarihi : 25.05.2021

Yaz mevsiminin başlaması ve havaların ısınmasıyla birlikte aktif hale gelen ve popülasyonunda artış görülen kenelerin sebep olduğu, zoonotik karekterde olan KKKA hastalığı, ilimizde veteriner hekimleri, veteriner sağlık teknisyenlerini, çiftlik çalışanlarını, çobanları, kasapları, mezbaha çalışanlarını, hayvancılık ile uğraşanları, , akut hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personelini ve arazide çalışan tarım işçilerini,  halkı tehdit etmektedir.

Kırım Kongo Nasıl Bulaşır?

Bilindiği üzere; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüslerin meydana getirdiği, keneler tarafından bulaştırılan öldürücü bir hastalıktır. Hastalık insanlara, kenelerin kan emmesi, kenelerin elle ezilmesi sonucu açığa çıkan sıvılarla temas, hastalıklı hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokularla temas sonucu bulaşmaktadır.

Hastalık Neden Mevsimsel Seyrediyor?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ülkemizde genellikle nisan ayında başlar ve ekim ayına kadar sürer. Bunun nedeni, hastalığın taşıyıcısı (vektörü) olan kenelerin yaz mevsiminde aktif olmasıdır. Aynı zamanda insanların kenelerle karşılaşması da bu dönemde artar. Ayrıca, sonbaharda ortaya çıkan erişkin keneler kendilerine kan emebilecekleri bir konak aramak yerine toprağa, çatlaklara, taş altlarına, ağaç kovuklarına girerek kış uykusuna geçerler. Bu keneler ertesi yıl baharla birlikte aktifleşip konak beklerler. Dolayısıyla bahar aylarında ortaya çıkan kenelerde sayısal bir artış olur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunmak İçin;

1- Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

2- Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli,

3- Kişi keneyi vücuduna tutunduğunu gördüğü durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

4- Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

5-Hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimiz kenelerin yoğun olduğu dönemlerde hayvanlarını düzenli olarak ekto-paraziter enfeksiyonlara karşı ilaçlamaları gerekmektedir.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü