T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tohumlar Üreticiyle Buluştu

Yayın Tarihi : 15.03.2021

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "Nadas Alanlarının Değerlendirmesi Projesi, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi kapsamında "Tohum Dağıtım Töreni" düzenlendi. Tören; Sivas Valisi Salih AYHAN, Belediye Başkanı Hilmi BİLGİN, Sivas Milletvekili İsmet YILMAZ, Vali Yardımcısı Yeliz YILDIZHAN, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit YILDIZ, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Seyit YILDIZ; "İlimiz 7,8 milyon dekar işlenen tarım arazisi, 8,3 milyon dekar mera varlığı, 415.000 büyükbaş ve 741.000 küçükbaş hayvan varlığı ve 6,2 milyar liralık tarımsal hasılası ile Anadolu'nun parlayan yıldızıdır.

Bu kapsamda İl Müdürlüğü olarak "Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projelerini hazırladık. Bakanlığımız ve İl Özel idaremiz tarafından desteklenen projelerimiz  %25'i çiftçi katkılı %75'i hibeli olarak hazırlanmıştır. Bu yıl üreticilerimize toplamda 8.5 Milyon TL'lik bütçe ile bugüne kadar yapılmış en büyük bütçeli tohum dağıtımını yapıyoruz.

Projeler ile; 160 ton fiğ, 103 ton korunga, 50 ton yonca, 2.000 paket silajlık mısır, 172 ton buğday, 1.060 ton arpa, 60 ton macar fiğ, 30 ton tritikale, 30 ton yem bezelyesi, 57 ton nohut, 13 ton kuru fasulye tohumu olmak üzere toplamda 5.000 çiftçimizin 130.000 da alanda, 2000 ton tohum ekimi yapması sağlanacaktır. Tohum dağıtımı Merkez ve 16 ilçemizde yapılacaktır. Dağıtacağımız bu tohumlarla üreticilerimizin tamamına yakınının tohum talebi karşılanmış olacaktır.

Nadas Alanlarının ve atıl tarım arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi ; kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, nadas alanlarında etkin münavebe sistemi uygulanması, ürün çeşitliliğinin ve toprak verimliliğinin artırılmasıdır.

Çayır, Mera ve Yem Bitkileri  Projesi ise; Yem bitkileri ekilişlerinin arttırılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesi, meralar üzerindeki aşırı otlatma baskısının azaltılması, çayır ve mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Kaba yem sürdürülebilir hayvancılığın olmazsa olmazıdır.

Hayvancılıkta karlı bir üretim, elbette girdi maliyetlerini azaltarak mümkündür. Çünkü maliyetin %65-70'ini yem maliyeti oluşturmaktadır. Bu projeler ile yem üretiminin yanı sıra et ve süt üretiminde de artış sağlanacak ve kaliteli ürünler elde edilecektir.

İlimizde yeni bir projenin daha hayat bulması için yoğun gayret gösteriyoruz. Bugün dağıtacağımız tohumlar geleceğimize yaptığımız en değerli yatırımdır. İlimizin tarım şirketi olan SİVTAŞ gibi, Ot borsası gibi özgün projelerle Sivas nitelikli yem üretiminde önemli bir merkez üssü haline gelecek ve tarım ve hayvancılık alanında farklı bir soluklanma, heyecan getirecektir.

Projelerimizin gerçekleşmesinde katkı sunan ve emeği geçen; Başta Hükümetimize, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Sayın Valimize, Sayın Vekillerimize, İl Özel İdaremize, tohum temininde bize destek olan Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Projemizin Başta Nasırlı elleri, kavruk yüzleri ve alın terleriyle;  üretimin, gayretin, helal kazancın sembolü olan üreticilerimize, İlimiz tarımına ve Ülkemiz ekonomisine hayır ve bereket getirmesini diliyor, saygılar sunuyorum." dedi.   

İl Genel Meclisi Başkanı Hakan AKKAŞ konuşmasında; "İl Özel İdaremizin kendi projeleri ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile yürüttüğü projelerle son yıllarda ciddi anlamda tarım ve hayvancılık alanında yatırımları artmıştır. Tarım ve hayvancılık alanında ciddi mesafeler alınmıştır. Yapılan çalışmalar sadece ürün yetiştirme alanında değil, SİVTAŞ bünyesinde açılan; yem fabrikası, süt işleme tesisi ve önümüzdeki dönemde açılacak paketleme tesisi ile ürünlerin değerlendirilmesinde de üreticimizin yanında olacağız." dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi BİLGİN ise konuşmasında; "Üretim odaklı planlamalar yaparak her alanda üretimi destekleyecek projeleri hayata geçirmeliyiz. İlimizde kırsal alanda altyapı sorunlarımız bitti diyemeyiz ama asgari seviyeye indirildi. Sayın Bakanımızın destekleri ile altyapı alanında yapılan yatırımlar tamamlanınca Sayın Valimizin desteğiyle İl Özel İdaremizin kaynaklarını üretim odaklı ayırmaya fırsat bulduk.

Üreticiyi destekleyen projelerle birlikte Sivas'ı tarım ve hayvancılık alanında olması gereken noktaya getireceğiz. SİVTAŞ'ı kurarken yerel yönetimler olarak ana amacımız üreticiyi destekleyip girdi maliyetlerini azaltmaktı. Yem fabrikasının açılışını yaptık, birkaç gün içerisinde hammadde sağlandığında üretime başlayacağız.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, TKDK ve İl Özel İdaremizin gerçekleştirdiği projelerle üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Sivas Milletvekili İsmet YILMAZ ise konuşmasında; "Projelerimizin gerçekleşmesinde emeği olanlara teşekkür ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, Valiliğimizin, İl Özel İdaremizin ve çiftçilerimizin katkısı ile tarım ve hayvancılığı daha iyi noktalara getiriyoruz. Bir devlet için savunma sanayi ne kadar önemliyse tarım ve hayvancılıkta bir o kadar önemlidir. Üretimden hasada, işletmeden satışa her aşamada üreticinin desteklenmesi gerekir. Tohumdan fidana sevgiyi, tarladan çatala güveni tesis ederek hep birlikte tarımı işimiz, suyu aşımız olarak kabul etmeliyiz.

Verilen destekler ve yürütülen projeler ile hem bitkisel hem hayvansal üretimi geliştirdik. Planlı ve kendimize yeten bir üretim hedefliyoruz. Ülkemizi ve Sivas'ımızı bugünden daha iyi bir noktaya taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Her alanda olduğu gibi Sivas dünden daha iyi durumdadır. Bu etkinliği düzenleyenlere ve vesile olanlara teşekkür ediyorum." dedi.

Sivas Valisi Salih AYHAN ise konuşmasında; "Bu tür organizasyonlar üreticimizin moral ve motivasyonunu artırıyor. Pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığın önemini daha iyi anladık. Bu süreçte temel amacımız üretim ve istihdam alanlarına daha çok önem vermek.

Her bölgenin kendine has sosyoekonomik dengesi vardır. Bütün kurumlarımız olarak eğitimi merkeze alıp tarımı ön plana çıkardık. SİVTAŞ'ta bir hafta içerisinde yem satışlarına başlanacak. Tarım bizim olmazsa olmazımızdır. SİVTAŞ'ı kurmaktaki amacımız çiftçimizin yanında olmak ve kaliteli ürünü ucuza satmak.

Tarımsal üretimimiz nitelikli olarak arttı ve artmaya devam ediyor. Bugün 5.000 çiftçiye 130.000 dekar alanda ekilecek 2.000 ton tohum dağıtılacak. Pandemi döneminde tarım ve hayvancılık alanında üretim ve tedarik zincirinde hiçbir kısıtlama yapmadık. Bu tür çalışmalar; kurumların reflekslerini canlı tutmak, çiftçilerimizin yanında olmak, katma değer oluşturmak ve örnek projeler gerçekleştirmek açısından oldukça önemli.

Çiftçimize her zaman destek olacağız, dağıtılan tohumların bereket getirmesini diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından üreticilere; Fiğ, korunga, yonca, silajlık mısır, buğday, arpa, nohut, kuru fasulye tohumlarının dağıtımı gerçekleştirildi.