T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Yayın Tarihi : 2.03.2021

Bakanlığımız Şap Aşılama Programı kapsamında 2021 yılı İlkbahar Dönemi Şap ve LSD (Sığırların Nödüler Ekzantemi) Aşılama Kampanyası 1 Mart 2021 itibariyle ilimizde başladı.

Aşılama kampanyası kapsamında, Merkez İlçeye bağlı Karamehmet Köyü'nde bulunan Osman ATEŞ'e ait işletme de yapılan aşılama ve küpeleme çalışmaları;  Sivas Valisi Salih AYHAN, İl jandarma Komutanı İdris TATAROĞLU, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mevlüt SOYSAL, TKDK İl Koordinatörü Muhammed Ali GENÇ ve İl Tarım ve Orman Müdürümüz  Seyit YILDIZ'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

İl Müdürü Seyit YILDIZ konu ile ilgili açıklamasında; "Şap aşısı ülkemizde büyük ekonomik kayıplara neden olan şap virüsünden korunmak için uygulanmaktadır. Hastalık hızlı bir yayılıma sahip olup, sığırlarda kalıcı olabilen verim düşüklüğü ve değer kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara sebep olmakta, yayılımı ve etkisi itibariyle özellikle süt sığırcılığına büyük darbe vurmaktadır.İl Müdürlüğümüz tarafından Şap aşılamasının yanında 2021 yılında doğan üç aylıktan büyük dişi buzağılara da Brucella aşılaması uygulanmaktadır. Şap ve LSD aşısı iki aylıktan büyük tüm sığır ve manda cinsi hayvanlara uygulanmaktadır.

Aşılama Kampanyalarının yanı sıra yeni doğan büyükbaş hayvanlara küpeleme çalışması ve 2021 yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası 30 Nisan 2021 tarihinde sona erecek, LSD ve Brusella aşılaması yıl boyunca devam edecektir." dedi.

Sivas Valimiz Salih  AYHAN konuşmasında;Şap aşısının ülke hayvancılığında büyük ekonomik kayıplara neden olan şap virüsünden korunmak için uygulandığını belirterek, "Hastalık hızlı bir yayılıma sahip olup, özellikle sığırlarda kalıcı olabilen verim düşüklüğüne sebep olmakta olup, yayılımı ve etkisi itibarıyla özellikle süt sığırcılığına büyük darbe vurmaktadır. LSD (Sığır Çiçeği) hastalığı ise sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle bulaşan deri üzerinde, iç organlarda yumrulu şişlikler görülen bazen ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. Sığır çiçeği hastalığı ihbarı mecburi hastalıklar listesinde yer alır. Hastalık sığırlarda ciddi verim kayıplarına, deride hasara ve ölümlere yol açar. Bu nedenle hayvan sahiplerinin işletmedeki tüm hayvanlarını aşılatmaları zorunludur." dedi.

Hayvanlara kene ilacı da süren Valimiz Salih  AYHAN, "KKKA Hastalığı etkili bir virüs olup hayvanlarda hastalık belirtisi göstermemesine rağmen, keneler aracılığıyla virüs insanlara bulaşmakta ve bazen ölümle sonuçlanan enfeksiyona neden olmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hastalığın etkenini taşıyan kenelerle mücadele edilmekte olup, büyükbaş hayvanların kene ilaçlarıyla 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ilaçlanma çalışması başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

Aşılama programının  ardından Hıdırnalı köyünde ''Köyümde Yaşamak için bir Sürü nedenim Var'' projesinden yararlanarak 87 küçükbaş hayvan alan Turan GEDİKLİ'ye ait işletmeye ziyarette buluınarak hayırlı olması temennilerinde bulundular.