T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Meralar Islah Ediliyor, Hayvancılık Gelişiyor

Yayın Tarihi : 4.11.2020

İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında; meralar ıslah edilerek, hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlanıyor. İlimiz merkeze bağlı Yazıbaşı ve Çelebiler köyünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin katkılarıyla yapımına başlanan 'Terfili İsale Hattı Hayvan İçme Suyu Tesisi Projesi' ile meralar ıslah edilerek, bölgede 1000 adet hayvanın su ihtiyacı karşılanacak. Sivas Valisi Salih AYHAN,  Sivas Milletvekili Semiha EKİNCİ, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mevlüt SOYSAL ve İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit YILDIZ ile birlikte projenin uygulandığı bölgeye giderek, inşaat alanında incelemelerde bulundu.

İl Müdürü Seyit YILDIZ proje ile ilgili açıklamasında; Mera Islah ve Amenajmanı Projesi Kapsamında Uygulamakta olduğumuz Hayvan İçme Suyu Projesi, Sivas İli, Merkez Köylerinden Çelebiler ve Yazıbaşın'da uygulanmaktadır. Çelebiler Köyü toplam mera varlığı 15.616 da, Yazıbaşı Köyü toplam mera varlığı ise 10.935 da olup; toplam Mera varlığımız 26.552 da'dır. Mera ıslah çalışmalarında birinci amaç, çayır meralarda üretilen otun miktarını ve kalitesini artırmak, ikinci ise üretilen bu ottan hayvanların en iyi şekilde faydalanmasını sağlamaktır. Çağımızda suyun önemi giderek artmaktadır. Son yıllarda yaşanan kuraklık riski suya olan ihtiyacı daha da artırmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yeterli ve temiz içme suyu ulaştırmak için birçok yerde önemli denecek kadar bir mesafeyi kat etmekte ve bu iş için harcadığı enerji et ve süt kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle mera otlak ve yaylalarda yayılan hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yapılan bu proje (H.İ.S) ile 751 büyükbaş, 350 küçükbaş hayvanın su ihtiyacı giderilmiş olacaktır.

Projemizin debisi ilk aşamada 1 lt/sn düşünülürken yapılan çalışmada 3 lt/sn'ye çıkmıştır. Projemizin maliyeti 555.000 TL'dir. İki adet su deposu bulunmaktadır. Deponun biri 20 m3 su almakla birlikte yükseklik kotu 1515.01 m'dir. Havaalanı yolunun olduğu kısıma 65 metre kadar yatay sondaj yapılmıştır. Çalışma prensibi; Gözelerden biriken su alt depoda birikecektir. Kurulan güneş panelleri sayesinde güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülerek, elektrik enerjisi yardımıyla motopomp çalışacak olup alt depoda biriken su motopomp yardımıyla üst depoya basılacaktır. Toplam sıvat sayısı 45 adettir. Projemizin yetiştiricilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Sivas Milletvekili Semiha EKİNCİ incelemeler sırasında yaptığı konuşmada; "Yazıbaşı ve Çelebiler köyündeki çiftçilerimizin ekonomik hayatına katkı sağlanması ve bölgedeki hayvanların su ihtiyacının karşılanması için proje kapsamında bölgeye 3 bin 600 metre uzaklıktan su getirilecek.

Projede güneş enerjisi paneli kullanılacak olması nedeniyle suyun kullanılması noktasında elektrik maliyetinin yaşanmayacak ve sıfır maliyetle çiftçiye önemli bir hizmetin kazandırılmış olacak." dedi.

Sivas Valimiz Salih Ayhan ise konuşmasında; Sivas'ta tarım ve hayvancılık sektörü uygulamaya konulan projelerle daha çok gelişti, ilimizdeki ıslah çalışmaları da yoğun bir şekilde devam edecek. Terfili İsale Hattı Hayvan İçme Suyu Tesisi Projesinin 26.552 dekar alanda hayvanların su ihtiyacını karşılayacak. İlimiz tarımında elde edilen başarının sürdürülebilmesi için azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz.

Bulunduğumuz bölge büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa müsait olan bir yer. Hayvanların meralardan faydalanması için çiftçilerimizin de heyecanla beklediği proje inşaatı, hızlı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca projemiz yaşanabilecek kuraklık riskini de ortadan kaldırmış olacak.

Hem mera kalitesini hem de yem bitkisini daha uzun zamana yaymak için bölgeyi suya kavuşturacağız. Yazıbaşı ve Çelebiler köyü sakinlerimizin kullandıkları meralarda su problemi vardı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün girişimleriyle merada, yerden motopot yöntemiyle güneş enerjisi sistemi ve yenilebilir elektrik ile hiçbir çiftçimize yük getirmeyecek şekilde yukarı doğru su basılacak, ardından da hayvan sulaklarına su verilerek ve böylece hayvanların içme suyu temin edilmiş olacak. Hayvancılığın altyapısını güçlendirmek için bu tür projeleri uygulamaya, çiftçimizle buluşturmaya devam edeceğiz.

Mera ıslahı projesinin en güzel örneklerinden birine şahit oluyoruz. Çiftçilerimize, köylümüze hayırlı olsun. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Sivas tarım ve hayvancılıkta sahada uygulanan başarılı projelerle âdeta bir üst konumuna gelecek.  1 milyon dekar ekilebilir araziye sahip olan ilimizde her gecen gün yeni fikirler, yeni projeler ortaya koymaya devam edeceğiz. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde çiftçimizin yaşam kalitesini artırmayı her zaman hedef edindik. Bu düşüncelerle son birkaç yılda Sivas tarımı bulunduğu noktadan daha iyi yerlere geldi, gelmeye de devam edecek. Tarım bu ülkenin ekonomisi, temel taşıdır. Bu yapıyı daha iyi muhafaza ederek, Sivas'ı isminden sıkça bahsedilen il konumuna getireceğiz. " dedi.