T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Körtuzla Köyü’nde “Silajlık Mısır Tarla Günü” Düzenlendi

Yayın Tarihi : 16.09.2020

İl Müdürlüğümüz tarafından Körtuzla Köyü'nde Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi kapsamında Yem Bitkisi Tohumu Desteği alan çiftçimiz Elvan DİKTAŞ'a ait tarlada  "Silajlık Mısır Tarla Günü" düzenlendi. Tarla Günü; Sivas Valisi Salih AYHAN, Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin KOÇAK, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit YILDIZ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Muhammed Ali GENÇ, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ hasat öncesi yaptığı konuşmada; "2020 yılı üretim döneminde İl Müdürlüğü olarak hazırlamış olduğumuz, DAP ve Sivas İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi kapsamında yaklaşık 50 ton yonca tohumu, 100 ton korunga tohumu ve 3.000 paket silajlık mısır tohumu dağıtımını bahar döneminde gerçekleştirdik. Merkez ve 16 ilçemizde yürütülen proje ile yaklaşık 50.000 da alanda ekim gerçekleştirildi. Proje ile ilimizdeki kaba yem açığının gidermeyi, meralardaki otlatma baskısını azaltmayı ve kaliteli yem üretimini artırmayı amaçlıyoruz. Hayvancılıkta maliyetin yaklaşık %60'ını yem oluşturmaktadır, kaba yem üretimini artırarak maliyetlerini %20-30 lara  düşürmeyi hedefliyoruz.

Ülkemizin merkezinde ve kavşak noktasında yer alan ilimizi kaba yem üretiminde merkez yapmak istiyoruz. Projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum, başta Valimiz Salih AYHAN olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Sivas Valisi Salih AYHAN ise konuşmasında; "Sahada tarım ve hayvancılıkla ilgili neler yapabiliriz diye ar-ge çalışmaları yaptık. Sivas'ın potansiyelini ortaya çıkararak iyi bir sinerji oluşturduk. Tarım Platformu ile bir araya geldik ve hangi alanlarda neler yapabiliriz bunlarla ilgili çalışmalar yaptık, meyvelerini de almaya başladık. Hedef koyduğunuz ve inandığınız zaman, doğru yöntemlerle, doğru insanlarla yola çıktığımızda başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.

İlimiz tarım ve hayvancılık alanında en bakir illerin başında geliyor, ekilebilir tarım arazisi bakımından da en geniş alana sahip illerden bir tanesi. Ekilebilir tarım arazilerindeki ürün deseni ve çeşitliliği bakımından ilimiz Türkiye'de tek ve mikro klima özelliğine sahip. Kaba yem hayvancılıkta en önemli gizli maliyeti oluşturuyor. Karlı bir hayvancılık yapmak istiyorsak öncelikle işletmelerimiz kendi yemini üretmelidir.

Üreten Çiftçi Gelişen Sivas kapsamında projemizi geçen yıl hayata geçirdik bu yılda devamını görmek bizleri mutlu etti. İlimiz kaba yem üretiminde de önemli bir merkez haline gelecektir.

Bu alana gelmeden önce canlı hayvan pazarı ve ot borsası inşaat alanında incelemelerde bulunduk. Tamamlandığında kaba yem ot borsası Türkiye'de tek olacak, başardığımız takdirde Sivas hem kaba yem üretiminde merkez olacak hem de piyasayı belirleyeceğiz. Çiftçimizin zor durumda bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Projemizde emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Sivas Valisi Salih AYHAN ve İl Müdürümüz Seyit YILDIZ'ın hasat çalışmalarına katılması ile program sona erdi.