T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi Kapsamında Arı Kovanı ve Temel Petek Dağıtım Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 21.05.2020

Üreten Çiftçi Gelişen Sivas kapsamında "Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi Arı Kovanı ve Temel Petek Dağıtım Töreni" düzenlendi. Tören; Sivas Valisi Salih AYHAN, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Nebi KAYA, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan AKKAŞ, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit YILDIZ, protokol üyeleri ve üreticilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Tören sırasında konuşma yapan İl Müdürü Seyit YILDIZ; İlimiz adına önemli bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz. İlimiz,  yaklaşık 800 000 hektar mera varlığı olarak Türkiye'de 3.sırada arıcılık işletme sayısı bakımından 2. Sırada, bal üretiminde 4. Sırada yer almaktadır. Zengin bitki florası ve endemik bitkileriyle arıcılık açısından önemli bir cazibe merkezidir. İlimize her yıl çok sayıda gezginci arıcı konaklama amacıyla gelmektedir.

Tozanlı vadisi ise geniş ve kaliteli meralara sahiptir. Kapalı bir havza içerisinde yer alan bu köyler benzer coğrafi ve flora yapısı özelliği taşımaktadır. Vadide modern tarım teknikleri arazi şartlarından dolayı uygulanamadığından organik tarımı etkileyen zirai ilaç, gübre ve benzeri maddeler kullanılmamaktadır. Dolayısıyla organik tarıma çok uygun ve izolasyonlu bir bölgedir.

Bu proje kapsamında orta ölçekli 30 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacak, organik üretimde ihtiyaçları olan malzemeler karşılanacaktır. Bu kapsamda 3.000 adet kovan ve ilk yıl için 2.900 kg temel petek dağıtımı yapılacaktır. Projede 3000 adet kovanın 2352 adedi %75 hibe ile DAP idaresi tarafından karşılanacaktır. Kalan 648 adet kovan ve 2.900 kg temel petek ise %75 hibe ile Sivas İl Özel İdaresi tarafından finanse edilecektir. Organik arıcılık için gerekli olan sertifikasyon ücretlerinin tamamı ise ORAN kalkınma ajansı tarafından desteklenecektir.

Projemizin amacı arıcılık işletmelerinin en önemli girdisi olan kovan ve temel petek teminini sağlayarak daha karlı bir organik arıcılık yapmaları sağlanacaktır. Organik arıcılık yapan işletmelerden elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin sertifikalanmasıyla katma değeri daha yüksek ürünlerin elde edilmesi sağlanacak böylece karlılık artacaktır. İlimizde yeni markalar oluşacaktır.

Başlangıcını burada yaptığımız organik arıcılık projesi her yıl artarak devam edecek ve diğer bölgelerimizde de uygulamaya geçecektir. İlimizi organik arıcılıkta bir merkez yapmak temel hedefimizdir. Bal, önemli bir gıda maddesi ve şifa kaynağıdır. Ve Kur'an Nahl suresinde " Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır." Ayeti ile balın önemini bize bildirmektedir. Dolayısıyla böylesine önemli bir potansiyelimizi iyi değerlendirmemiz gerekir. Özellikle pandemi sürecinde sağlıklı gıda konusu daha da önem kazanmıştır. Dijitalleşen dünyada inşallah ürettiğimiz ürünleride bakanlığımız tarafından başlatılan dijital tarım pazarı DİTAP veya tarım şirketimiz SİVTAŞ tarafından pazarlaması yapılacaktır.

Başta Sayın Valimize, İl özel İdaremize, DAP idaresine, Oran Kalkınma Ajansına ve emeği geçen personelimize çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum." dedi.

 Sivas Valisi Salih AYHAN ise konuşmasında; Bu bölgenin havasını solumak sizlerin cemalini görmek ve güzel bir projeyi başlatmak için bir araya geldik. Samimi karşılamanızdan dolayı heipinize teşekkür ediyorum. Bölgeyi biliyoruz bozulmamış ve bakir bir alan, rüzgarıyla, endemik bitkisi ve florası ile harika bir yer. Koronavirüsten sonra insanların yaşam tarzı değişecek doğaya olan tutkunluğu daha da artacak. Dolayısıyla bu bölgenin bakirliğinin ve güzelliğini muhafaza edeceğiz, bu bölge hangi potansiyele sahip ise o potansiyeli ön plana çıkarak projeler yapacağız. Bu bölgede en güzel yapılacak işlerden bir tanesi organik baldır. Bu bölgede fiilen arıcılık yapanlara kovan ve kovan malzemesi desteğini sağlayacağız. Bölgede bir altyapı oluşturduktan sonra doğasını muhafaza edeceğiz.

Tarım ve hayvancılık konusunda yaklaşık iki yıldır yoğun bir çalışmamız var. Koronavirüs ile birlikte dört kavrama büyük önem verdik. Kamu düzeninin diri ve canlı olması, sağlık sistemimizin güçlü olması, sosyal mesafe ve sosyal izalasyon, üretim ve tedarik zincirinin muhafaza edilmesi. Üretim ve tedarik zincirinin çerisinde bugün içinde olduğumuz projede var. Bu bölgede üretilen ballarımızı paketleyeceğiz sertifikalı olarak güvenli ellerde güvenli bir şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Üretmeye, emek vermeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz." dedi.

 Konuşmaların ardından Tozanlı Vadisinde fiilen üretim yapan arıcılara kovanları ve temel petekleri dağıtımı yapılmasının ardından program sona erdi.