T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Patates Bilgilendirme Paneli İl Müdürlüğümüzde Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 19.03.2019

Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu'nda "Patates Bilgilendirme Paneli" düzenlendi. Panel; Sivas Valisi Salih AYHAN, İl Müdürü Seyit YILDIZ, Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur PIRLAK, Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ panelde yaptığı konuşmada; "Bu gibi organizasyonlar ile yerli patates üreticilerimizin saha çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Üreticilerimizin dikkatli olup, yeraltı sularını düzenli kullanarak ve uygun alanda uygun çeşidi kullanarak  toprağımızı verimli kullanması gerekiyor. Sivas'ımız tarım ve hayvancılık şehri, bu gibi fırsatları değerlendirip olabildiğince faydalanmalıyız. Panelin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Patates bilgilendirme paneli şehrimize hayırlı olsun." dedi.

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ ise panelde yaptığı konuşmada; "Patates, yemeklik ve sanayilik kullanım alanları olan karbonhidrat, nişasta, vitamin ve mineralce zengin önemli bir endüstri bitkisidir.  Dünyada ve son yıllarda ülkemizde sertifikalı tohumluk kullanımı ile hastalıktan ari, verim ve kalitesi yüksek patates üretimi artmıştır.

Yüksek ve kaliteli üretim için; yetiştirilecek bölge seçiminden toprak hazırlığına, çeşit seçiminden gübreleme ve sulamaya, hastalıklarla mücadeleden münavebeye kadar pek çok yetiştirme tekniğini doğru uygulamak gerekir. Patateste genel olarak verimi kısıtlayan ana faktör tohumluktur.  Seçilen çeşit ne kadar yüksek verim potansiyeline sahip olursa olsun, kullanılacak tohumluk sağlıklı ve istenilen özelliklere sahip değilse hedeflenen başarıya ulaşmak mümkün olmayacaktır.

On binlerce çiftçi ailesinin birincil geçim kaynağı, birçok ailenin de en önemli gıda maddesi durumunda olan patatesin, üretim aşamasında yaşanan bir sorun, sadece üreticileri değil tüketicileri ve aradaki birçok sektörü de olumsuz etkilemektedir.

İlimizin yüksek rakımlı olması, topraklarının hastalıklarla bulaşık olmaması, su rezervinin yeterli olması gibi faktörler nedeni ile tohumluk patates üretiminde cazibe bölgesidir. 1,9 milyon dekar sulanan araziye sahip olan İlimiz, ülkemizin sertifikalı tohumluk patates üretim merkezlerinden biri durumundadır. Amacımız üretimimizi daha da artırmaktır, ancak bunun yanında daha önemlisi toprağımızı,  çevreyi ve suyu koruyarak, münavebe sistemine uyarak daha sürdürülebilir bir tarım yapmaktır.

Her konuda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerin de doğru bir şekilde yürütülebilmesi ve sonuç alınabilmesi için eğitim çok önemlidir. Patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları ile mücadele konusu ülkemiz ekonomisi için hayati öneme sahiptir. Bu konularda bizlere gerekli teknik bilgiler vermek amacıyla ilimize gelen Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürümüz Uğur beye ve konu uzmanı personellerine şimdiden teşekkür ediyor, toplantımızın ülkemiz, ilimiz ekonomisine ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor saygılar sunuyorum." dedi.

Sivas Valisi Salih AYHAN ise konuşmasında; "İlimizde her sektöre yönelik çalışmalarımız olacak. Tarım sektörü de bizim için oldukça önemli. Patates en temel tüketim malzemelerinden bir tanesi. Altınyayla ilçesinde görev yaptığım sırada patates ekimini biraz daha cazip hale getirmek için örnek patates tarlası oluşturmuştuk, ama artık bunu daha bilimsel daha akademik anlamda yapmamız gerekiyor.

Çiftçimizin patates konusunda biraz daha gayret göstermesi gerekiyor. Başka illerden Sivas'a gelip arazi kiralayarak üretim yapılıyor. Üretimi kendi üreticimizin yapması oldukça önemli. Birliklerimiz, odalarımız ve çiftçilerimiz ile birlikte bir yapılanmaya gideceğiz, bu yapılanma Sivas'a ciddi manada ekonomik ivme kazandıracak bir yapılanma olacak. Çalışmalara devam ediyoruz. Sahamızın fotoğrafını iyi bir şekilde okuyarak neler yapabiliriz bunun ilerleyen dönemlerde daha somut çıktılarını göreceğiz.

İlimizde ön plana çıkan alanlarla ilgili özel çalışmalar yapacağız. Çiftçimiz patates üretecek ama bunu satacak güvenli bir alan olmalı. El birliği yaparak bu yapıyı koordine edeceğiz. Geleneksel üretim modellerinin dışına çıkarak daha modern çağa uygun bir üretim mekanizması oluşturarak ürünlerimizi iç piyasaya değil dış piyasaya satacağız.

Ben tarımdan ümitliyim çünkü tarım bakir bir alan, gün içerisinde somut meyvelerini alacağımız nakit para akışının olduğu bir alan, bundan dolayı tarımı çok önemsiyorum. Tarım, sanayi ve turizm bu üçlü mekanizma ile birlikte ilimizin ekonomik yapısı daha iyi bir hale gelecek." dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur PIRLAK; Türkiye'de ve Dünyada patates üretimi, yerli ve milli patates çeşitlerinin geliştirilmesi konularında sunum yaptı. Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer GÜÇ ise patates yetiştiriciliği ve patateste görülen hastalık ve zararlılar konularını kapsayan sunumunu yapmasının ardından panel sona erdi.