T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Platformu Mart Ayı Toplantısı Sivas Valisi Salih AYHAN’ın Başkanlığında Yapıldı

Yayın Tarihi : 14.03.2019

Sivas Tarım Platformu Mart Ayı toplantısı İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonu'nda; Sivas Valisi Salih AYHAN başkanlığında, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Nebi KAYA, Vali Yardımcısı Yeliz YILDIZHAN Tarım ve Orman il Müdürü Seyit YILDIZ ve komisyon üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü ve Tarım Platformu Başkanı Seyit YILDIZ konuşmasında; "İl Müdürlüğü olarak ilimiz tarımı ile ilgili çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Bakanlık olarak yaklaşık 180 milyonluk desteğin 160 milyonluk kısmını ödedik, kalan ödemeler de Mart ayı sonuna kadar gerçekleşecek.

Aynı zamanda hayvan sağlığı konusunda aşılama çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. 31 Mart 2019 güncelleme için son tarih. Küpeleme faaliyetlerine de devam ediyoruz. Herhangi bir hastalık mihrakımız yok. DAP kapsamında hayvancılık desteklemeleri ahır ve ağıl yapımı, makine alımı, damızlık koç ve boğa alımıyla ilgili müracaatlar başlamış olup, 19 Nisana kadar devam edecektir. Müracaatlar İl Müdürlüğümüze yapılacaktır.

%50 hibeli Bireysel sulama ve tarla içi hizmetleri geliştirme proje başvuruları 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. 139 başvuru yapıldı, ay sonuna kadar 200'ü geçmesini bekliyoruz. Eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir. 481 toplantı yapılmıştır, 7.548 çiftçimize eğitim verilmiştir. Tarımda başarılı olabilmemiz için çiftçimizi bilgiyle buluşturmamız gerekir.

İlimizin önemli tarımsal faaliyetlerinden patates yetiştiriciliği ile ilgili toplantımız 19.03.2019 Salı günü İl Müdürlüğümüz salonunda gerçekleştirilecektir. Yine 25-26 Mart 2019 tarihlerinde buğday ile ilgili çalıştay düzenliyoruz. Eğitim faaliyetlerimiz sürekli devam edecektir.

Sayın Valimiz Salih AYHAN'ın tarıma verdiği önem bizleri heyecanlandırdı ve Ar-Ge birimini oluşturarak hemen ilimiz tarımsal potansiyelini ortaya çıkardık. Projelerimizi hazırladık ve yeni projeler hazırlamaya da devam ediyoruz. Platform üyelerimizden veya ilimizden de projesi olan veya proje fikri olan, ilimiz tarımıyla ilgili hayali olan herkesin fikirlerini alarak yeni projeler hazırlamak istiyoruz. Bu projelerimiz ile sürdürülebilir tarımı,  gıda güvenliğini sağlamayı, gelecek nesillere daha güçlü, üreten ve refah düzeyi yüksek bir ülke bırakmayı hedeflemekteyiz.

Tarım sadece ekonomik bir sektör değil, Aynı zamanda, sosyal ve kültürel yönü olan, istihdam açısından da önemli bir sektördür. Ayrıca toplumların beslenme ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sürekli geliştirilmesi gereken bir sektördür. Ekonomisinin tarıma dayalı olması nedeni ile Sivasımızı tarımsal anlamda hak ettiği yere getirmeliyiz. İlimizin kalkınması, tarım ve sanayinin ortaklaşa geliştirilmesi ile olacaktır. İl Müdürlüğü olarak, tarım platformu olarak bu konuda bizlere düşen her göreve hazırız." dedi.

Sivas Valisi Salih AYHAN ise konuşmasında; "Tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi olan, proje üreten ve bu işin cefasını çeken birimlerin bir arada olması sevindirici. Tarım en hassas konumuz, geniş bir coğrafyaya sahip olduğumuzdan meşakkatli bir kitlenin temsilcilerisiniz. Tüm paydaşların; Makul, ayağı yere basan, söylemi ve eylemi ile kurumsal bir bütünlük içerisinde Sivas'taki tarımsal potansiyeli artırması gerekiyor." dedi.

Toplantıda ayrıca; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Sivas İl Koordinatörü Muhammed Ali GENÇ IPARD II. Çağrı hakkında bilgilendirmeler yaptı. Dr. Öğr. Grv. Hakan MURAT'ın 'Süt İşleme Tesisi Proje' sunumu yapmasının ardından Dr. Öğr. Grv. Önder GÜRSOY 'Hassas Tarım Alanlarında ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi' hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Sivas'ı tarım ve hayvancılıkta ileriye götürmek, sektör paydaşlarının birbirini yakından tanıması, ilimizdeki tarımsal faaliyetleri daha iyi yönetmek, kaliteli ürünler elde etmek ve bu ürünlerden daha çok kazanç sağlamak adına ilimizde 'Tarım Platformu Toplantısı' her ay kurumumuzda düzenlenmeye devam edecektir. Tarım Platformu toplantılarında; Tarımın ve hayvancılığın sorunları ile çözüm yolları masaya yatırılmaktadır.