T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Seyit YILDIZ Siyez Buğdayı Ekimi Yapılan Alanlarda İncelemelerde Bulundu

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Arkeolojik çalışmalar buğdayın ilk kez ortaya çıktığı ve yayıldığı bölgenin Türkiye'nin güneydoğusunu da içine alan "Verimli Hilal" bölgesi olduğunu göstermektedir. Modern buğdayı (günümüzde kullanılan yüksek verimli tüm buğday çeşitleri) oluşturan birinci gen havuzunda bulunan tüm buğday türleri ülkemizde bulunmaktadır. Bu durum hububat açısından ülkemizin ne kadar önemli bir "gen merkezi" olduğunu göstermektedir.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit YILDIZ Ulaş Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nde siyez buğdayı ekimi yapılan arazide incelemelerde bulundu. Siyez buğdayı İlimizde toplamda 100 dekar arazide ekimi yapılmıştır, yapılan ekimler sonucu 160 kg/da verim elde edilmiştir.

İl Müdürü Seyit YILDIZ siyez buğdayı ile ilgili yaptığı açıklamada; "Tahıl ve ekmeğin insanlar tarafından temel gıda olarak tüketilmesine neolitik çağlarda başlanmıştır.14 kromozom sayısıyla Siyez buğdayı genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor.  Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası olarak kabul ediliyor. Durum ve ekmeklik buğdaylarından farklı, kabuklu yapıda olan siyez buğdayı, veriminin düşük olmasından dolayı ekim alanları sürekli daralarak yerini daha kolay işlenebilen yeni nesil buğdaylara bıraktı. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinir. Siyez gibi kavuzlu buğdaylar vitamin, protein, yağ asitleri ve mineral içeriği açısından diğer buğdaylara göre %25 daha zengindir.

Bozulmamış, değiştirilmemiş binlerce yıldır vasfını koruyan siyezin arz edilmesi ve tüketilmesi gerekiyor. Siyez buğdayı; Ekmek, bulgur, un, tarhana, erişte, mantı, simit, poğaça ve börek yapımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Siyez buğdayı doğallığının yanı sıra sağlıklı ve besleyici de bir ürün. Daha sağlıklı buğday üretmek ve yerli tohumlarımıza sahip çıkmak isteyen çiftçilerimizin siyez buğdayı tercih etmelerini tavsiye ediyorum." dedi.