T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Biçerdöver İle Hasatta Dane Kaybı Milli Ekonomiye Zarar Veriyor

Yayın Tarihi : 27.07.2018

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ, Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Bülent COŞGUN Biçerdöver ile hasat yapılan tarlalarda incelemelerde bulundu.

İl Müdürü Seyit YILDIZ inceleme sırasında yaptığı açıklamada; "Dünyada ve Ülkemizde insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu herkesin malumudur. Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artmakta, artan bu nüfusun beslemenin tek yolu birim alandan alınan ürün miktarını arttırmak ve üretim kayıplarını azaltmaktır. Tahıl üretiminde verim kaybına sebep olan nedenleri mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir. Bu nedenlerden biri ve en önemlisi 'Biçerdöver İle Hasatta Dane Kaybı' dır.

Sivas'ta hububat hasadı başlamış olup, bu hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilerim. Dane ve sap kaybını milli kayıp olarak görüyoruz. Biçerdöver operatörlerinin dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları gerekmektedir. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya %2'den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı idari para cezası uygulanacaktır.

Zamansız hasat, operatörün biçerdöver kursuna katılmamış olması, biçerdöverlerin yüksek ilerleme hızında çalıştırılması, biçerdöverlerin her tarla için yeniden ayar yapılmaması, tarlanın tesviyesiz olması, çiftçinin acele etmesi ve dane kaybına önem vermemesi, hasat edilen ürünün nakliye sırasında zayi edilmesi gibi nedenler dane kaybına yol açmaktadır.

Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. Dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. %1'lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına gelmektedir.

Çiftçilerimiz; Dane-sap kayıplarının ve anız yangınlarının önlenebilmesi için Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüze 0346 2151723-30 Dâhili 3008-3009 iletişim hattından şikâyetlerini iletebilirler." dedi.