T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Rusya Yolcusu Somonların Hasadına Başlandı

Yayın Tarihi : 3.10.2024

Suşehri ilçesi yakınlarındaki Çamlıgöze Barajı üzerinde üretimi yapılan somonların hasadı başladı. Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Müdürümüz Seyit Yıldız ve protokol üyeleri hasat çalışmalarını yerinde inceledi.

İl Müdürümüz Seyit Yıldız yaptığı açıklamada; İlimiz Suşehri İlçesi Şebinkarahisar Karayolu 16.km de bulunan Çamlıgöze Baraj gölü su yüzeyi içerisinde,  5 adet ağ kafes tesisinin yıllık üretim ve yetiştirme kapasitesi 4.250 ton/yıl alabalıktır. Son yıllardaki 4.250 ton üretiminin 3.000 ton civarı “Türk Somonu" olarak üretmektedir. İlimizin genel tarımsal faaliyetleri olan bitkisel ve hayvansal ürünler üretiminin yanında su ürünleri yetiştiriciliği büyük bir gelişme kaydetmiş ve Suşehri İlçesinde özellikle 2009 yılından itibaren alabalık ve Türk Somonu üretimi büyük bir aşama kaydetmiştir. Bu tesislerde üretilen Alabalıklar çevre illerdeki ve Karadeniz deki Türk Somonu yetiştirme tesislerine gönderilerek yetiştirilmekte ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca Çamlıgöze baraj gölünde yetiştirilen yıllık 3000 ton civarındaki Türk Somonları da bu baraj gölünde hasat edilerek işlenmek üzere Karadeniz deki illerde bulunan balık işleme tesislerine götürülerek buralarda işlenip başta Japonya ve Rusya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.

Bu tesislerde kullanılmak üzere 10.000 ton/yıl kapasiteli Marsis Balık Yem fabrikası mevcut olup üretilen alabalık yemleri bu 5 tesiste, Kayseri Uzunyayla'da ve Kayseri baraj gölünde bulunan tesislerine gönderilmektedir.

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk konuşmasında; "Tesis içerisinde bir de yem fabrikası var. Burada üretilen balıklar yine burada üretilen yemlerle besleniyorlar. Yem fabrikasının kapasitesi ise yaklaşık 10 bin ton civarında. 2011 yılında bu zamana kadar bölgemizdeki balıkçılık her geçen gün artıyor. Hem teknoloji anlamında hem bilimsel anlamda hem de işin ticareti anlamında bölge halkına da ciddi istifade sağlıyor. Burada 80'e yakın kardeşimiz çalışıyor. Önemli bir istihdam sağlıyor. Ayrıca diğer işletmecilere öncü oluyor" dedi.

Suşehri ilçesi yakınlarındaki Çamlıgöze Barajı'nda 2011 yılında faaliyete başlayan somon balığı çiftliğinde; belirli aşamalardan geçen ve büyümelerine paralel olarak uygun havuzlara alınarak, otomatik yemleme sistemi ile yetiştirilen balıkların bu sezonki ilk nakliyeleri gerçekleştirildi. Yıllık 4 bin 250 ton kapasiteli çiftlikte yetiştirilen balıklar, özel taşıma kamyonlarına canlı olarak alınarak ilk etapta Elazığ'daki işleme tesislerine gönderiliyor. Burada temizlenip, paketleme işlemleri tamamlanan balıklar, daha sonra Rusya'ya ihraç ediliyor. Her biri ortalama 1 kilo 800 gram ağırlığında olan ve Norveç somonunu geride bırakarak marka haline gelen balıklar yöre ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.