T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Suşehri İlçemizde Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 3.10.2024

Sivas Günlüce ve Yaylacık köylerinde "Antep Fıstığı Aşılama ve Kapama Bahçe Yapma Projesi" kapsamında menengiç ağaçlarının aşılanması yöntemiyle antep fıstığı hasadı gerçekleştirildi. Hasat; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, Suşehri Kaymakamı Mahmut Fazıl Yıldız, İl Müdürümüz Seyit Yıldız ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Müdürümüz Seyit Yıldız yaptığı açıklamada; “Antepfıstığı, periyodisite gösteren bir meyve türü olduğundan üretim yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Bölgede ile yapılan çalışmalara göre 2023 yılında verime gelen ağaçlarda, ağaç başına verim ortalama 1-2 kg iken, 2024 yılında ise tahmini olarak ağaç başına 3-5 kg olarak beklenmektedir.

Suşehri İlçemizde antepfıstığı anacı olan menengiç ağaçlarının doğal olarak yetiştiğinin tespit edilmesinden sonra aşılama projesi yapılmış olup yıllar itibariyle toplam 50.000 adet aşı yapılmıştır. İlk proje ile ortalama her bir anaç bitkiye 4 adet aşı yapılmış olup yaklaşık 12.500 adet menengiç anacına antepfıstığı aşılanmıştır. Yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde aşılama işleminin başarılı olduğu görülmüş ve gelen taleplerde değerlendirilerek ikinci bir aşılama projesi daha gerçekleştirilmiştir. Burada da 34.000 adet aşı (yaklaşık 8.500 menengiç anacı) yapılmıştır. İki proje sonucunda toplam yaklaşık 21.000 yabani menengiç anacına antepfıstığı aşılaması yapılmıştır.

Ekonomik ölçüde verim alabilmek için her ne kadar kapama meyve bahçeleri önemli olsa da menengiçler, üzerine aşılanan antepfıstıklarının daha erken meyveye yatması ve ortam şartlarına adaptasyonunun kolay olması gibi nedenlerden dolayı aşılama çalışmalarının önemi göz ardı edilemez düzeydedir. Yabani ağaçlar aşılandıktan sonra 3-4 yıl içerisinde, fidanlar ise ancak 8-10 yılda ekonomik verime geçebilmektedir. Bu nedenle öncelikle yabani ağaçların değerlendirilmesi ekonomik açıdan daha yararlı görülmektedir. Amacımız antepfıstığı üretimi yapılan köylerimizde üretim desenini çeşitlendirmek ve çiftçilerimizin gelir düzeylerini yükseltmekdir." dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk  yaptığı konumada; "Günlüce köyünde yıllardır üretimi devam eden bir ürünümüz var, bu da Antep fıstığı. Özellikle son yıllarda aşılama destekleriyle beraber her geçen gün ağaçlarımız Antep fıstığına dönüşüyor. Burada Antep fıstığı, menengiç ağacından aşılanıyor. Antep fıstığı hem iç piyasada hem de ihracatta çok önemli bir gelir kalemlerinden bir tanesi. İlçemizde Günlüce ile birlikte 5 köyümüz bu konuda önemli bir üretim merkezine dönüştü. Bundan sonra her yıl Valilik olarak Antep Fıstığı üretiminin daha ciddi noktalara gelmesi için biz de elimizden geleni yapacağız.

Önümüzdeki yıllardan itibaren Antep fıstığını aşılama noktasında bu 5 köyümüze ciddi anlamda destek sağlayacağız. Bu 5 köyde de aşılamaları destekleyeceğiz. Biz burada gelmeseydik, görmeseydik herhalde Antep fıstığı yetiştirileceği aklımıza gelmezdi. Ama her şey bir hayalle başlar.

Hayal etmek ve emek vermek önemli. Burada üreticilerimiz bunu hayal etmişler, öngörmüşler ve emek vermişler. Devlet olarak bize düşen onların bu emeğinin boşa gitmesinin önüne geçmektir. Hazırlayacağımız projeyle bu ağaçların da aşılanıp ekonomiye kazandırılması için çiftçimize destek olacağız. Antep fıstığının Sivas'ta üretiliyor olması önemli bir değerdir. Mevcut olan menengiç ağaçlarının aşılayarak artırılması burada bir ölçek ve pazar ekonomisi yaratacak. Ürünün sadece üretimi değil, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması noktasında da Suşehri'ni bir merkez haline getirecek." dedi.

Protokol üyeleri; Günlüce ve Yaylacık köylerinde "Antep Fıstığı Aşılama ve Kapama Bahçe Yapma Projesi" kapsamında Menengiç ağaçlarının aşılanması yöntemiyle Antep Fıstığı üretimi yapılan alanda incelemelerde bulunarak hasat sezonun bol ve bereketli olmasını dilediler.