T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 18.09.2024

Bakanlığımız, Türkiye'nin tarım politikalarını yeniden şekillendirmek, tarımsal ve hayvansal üretimi daha etkin bir şekilde yönetmek amacıyla İl Müdürlüğümüzde “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" toplantısı düzenledi.

Toplantı; Valimiz Yılmaz Şimşek, İl Müdürümüz Seyit Yıldız, DSİ 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan, TMO Baş Müdürü Mustafa İspirli, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluş Müdürleri, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personeller, köy muhtarları ve üreticilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yaptığı konuşmada; “Bugün sizlere Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile ilgili bilgiler verilecek. Üreticilerimizin bulunduğu bölgelerde ekmesi gereken ürünleri bilmesi ve desteklemelerden daha etkin şekilde yararlanması için yeni model oldukça önemli. İlimiz tarım alanında Türkiye'nin ilk 10 şehri arasında. Büyük bir potansiyelimiz var, Ülke ekonomisine katkı sağlamak için elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum. Toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

İl Müdürümüz Seyit Yıldız yaptığı konuşmada; “Son dönemde iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği ve daha birçok konu tarımsal üretimi riskli hale getirmiştir. Dünyanın tarımsal üretimde önemli ülkeleri iklim değişikliği, tarladan sofraya kadar gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, gibi uygulamaları dâhil, birçok konuda yeni normal dediğimiz etkenlere cevap vermeye çalışıyor. Biz de ülke olarak, Bakanlığımızın önderliğinde bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemeyle birlikte, Tarımda yeni bir dönem olan bitkisel üretim planlaması 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla hayata geçirildi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modeli başladı.

Bitkisel üretim planlamasında suyu merkeze koyduk. Tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin en önemli girdisi artık sudur. Tarımsal üretim açısından toprak ve suyun azalması ve kirlenmesi ile ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya kaldığımızı görmekteyiz. Bakanlık olarak bu risklere; sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektörle cevap vermiş olacağız." Bu yıl şubat ayında hayvancılık yol haritası da hazırlanarak uygulamaya kondu. Başta hayvan hastalıkları ile mücadele edilecek. Hem büyük başta hem de küçükbaşta daha verimli sürü oluşumu sağlanacak. Ari işletmelere, genç ve kadın üreticilerimize ilave destekler verilecek. Sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödemesi yapılacak. Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk. Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk.

Üretim planlamasına başlarken stratejik ürünlerden başlamayı hedefledik. 13 stratejik ürün, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. Gıda arz güvenliğimiz önemliydi, insan ve hayvan beslenmesi önemliydi ve sanayimizin ham madde temini önemliydi. Artı bir dediğimiz de yem bitkileri. Bakanlık olarak 13 artı 1 ürünle 1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlaması ile üretilen ürünleri planlama kapsamına almış olduk. Destekler ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu.

Bitkisel üretim planlamasında yer alan üreticilerimiz, hangi havzada, hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca biliyor olacak.Stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak. Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve değişime göre güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak.

Araştırma enstitülerimiz ve üniversitelerimiz tarafından geliştirilen yerli ve milli tohumlara da ilave destek vermiş olacağız. Bitkisel üretim destekleme modeli:  temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirildi. Ülkemizde üretim yapan bütün üreticiler, temel desteği alacak, planlama desteği ise belirlenen havzalarda üretilecek 13 stratejik ürün ve yem bitkisi için, temel destek kadar planlı üretim desteği ödenecek. Yani bu durumda mazotun yüzde 100'ü nü Gübrenin de yüzde 50'sini almış olacaklar.

Bizler stratejik ürünleri belirlenen havzalarda ürettiğimiz zaman hem suyumuzu hem toprağımızı korurken hem de bu ürünlerin ekonomik karşılığını daha iyi alınmasını sağlamış olacağız. Şeker pancarı üretim planlamasına alınmadı, söz konusu ürün üretimi kendi kanunları çerçevesinde devam edecek.

Bugün, Bitkisel ve hayvansal üretim  Planlaması, Bitkisel ve Hayvansal üretime yönelik desteklemeler ve ÇKS kayıtları konularında birazdan arkadaşlarımız sizlere daha teferruatlı bilgiler verecek" dedi.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek yaptığı konuşmada; “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Tanıtım Programında sizlerle birlikteyiz.Öncelikle tüm katılımcılarımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum.Yeni modelin ilimize, ülkemize, üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Bilindiği üzere küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bir sonucu olarak günümüzde dünya üzerindeki toprakların yaklaşık üçte birinin bozulmaya uğradığını, çölleşme ve erozyonun geleceğimizi tehdit eden bir sorun olarak karışımıza çıktığını görüyoruz. Bu nedenle artık tarım ve hayvancılığın çok değerli bir sektör haline geldiği de hepimizin malumu.Sanayi ve teknolojide ön plana çıkan ülkeler de son yıllarda tarım ve hayvancılık üzerine büyük yatırımlar yapmakta, bu sektöre büyük paralar harcamaktadır.

Şüphesiz tarım ve hayvancılık ülkemizin daha çok üretmesi, halkımızın gıda ihtiyacının karşılanması, kendi kendine yetebilen bir ülke olmak adına çok önemli ve stratejik bir sektördür. Bunu özellikle Pandemi döneminde de çok iyi anlamış olduk.  Malumunuz ilimiz de sahip olduğu tarımsal potansiyeli ve üretimi ile öne çıkan bir kentimizdir. Sivas, bereketli toprakları ve iklim koşullarıyla tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerindendir.

İlimizin gelişmesinde, halkımızın refah ve mutluluğunun artmasında tarım ve hayvancılık sektörü olmazsa olmazlarımız arasındadır. Çünkü ilimiz ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Geniş ve verimli tarım arazilerini bünyesinde barındıran kırsalımızda farklı yelpazede pek çok ürün hasadı yapılmaktadır. Çiftçilerimiz alın terleriyle şehrimizin topraklarını bereketlendirmekte; sofralarımız şenlenmektedir. Çiftçilerimizin azim ve emeği ile tarım ve hayvancılık sektörünün ilimiz ekonomisine olan katkıları da her geçen yıl artmaktadır.

Sivas, Türkiye'de 3. büyük mera varlığı ile küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Meralarımızın büyüklüğü ve kalitesi de hayvancılık potansiyelimizi olumlu manada etkilemektedir. Diğer yandan 9 milyon 557 bin 216 dekar tarım arazimizin %82'si (7 milyon 800 bin dekar) işlenebilir arazi olarak, işlenebilir arazilerimizin %16'si (1 milyon 300 bin dekar) ise sulanabilir arazi olarak kullanılmaktadır. Bu istatistikler bize Sivas'ın Tarım ve hayvancılık alanında sadece kendi kendine yeten değil ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayan bir şehir olduğunu göstermektedir. Tarıma dayalı sanayisi gelişmiş ve bölge ekonomisinde daha fazla pay alan,tarım şehri vizyonu ile yoluna emin adımlarla devam eden ilimiz, bundan sonra da gelişimini sürdürecektir. Bu doğrultuda da Tarım ve Orman Bakanlığımızın açıkladığı “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" üreticilerimiz için, Sivas için çok önemli bir programdır.

Yeni destekleme modeli ve üretim planlaması ile hem bitkisel hem hayvansal ve hem de su ürünleri üreticilerimizin geleceğe dair planlamalarını yapabildiği, aile işletmelerinin güçlendirildiği ve yönlendirici kriterlerle verim artışının sağlandığı bir sistem hedeflenmiştir. Burada özellikle altını çizmek gerekir ki planlamaya uygun üretim yapan çiftçilerimizin mazotunun yüzde 100'ü, gübresinin ise yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Ayrıca 2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla kiraya verilmesi de kayda değer çok değerli bir gelişmedir. Diğer yandan ilk defa aile işletmelerine, genç ve kadın üreticilerimize ilave destek verilmesi, sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödenmesi de şüphesiz sektöre büyük bir canlılık kazandıracaktır.

Öyle ümit ediyorum ki Sivaslı çiftçilerimiz ve tüm paydaşlar bu modelden maksimum derecede fayda sağlayacaklardır. İnşallah bugünkü destekler ilimizi sektörde daha ön sıralara taşıyacak, üretimimiz daha da artacak, bu artış ile Sivas'ımızda tarımsal sanayi kolları gelişip, ülkemize katma değer sağlanacaktır.

Anadolu topraklarının bereketli coğrafyalarından biri olan ilimizde Milli Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçen bu yeni model doğrultusunda topraklarımızı en verimli şekilde kullanacağımıza, hayvancılıkta da çok daha iyi yerlere geleceğimize yürekten inanıyorum. Bizler de Sivas'ın en büyük gücü olan tarım ve hayvancılık alanında siz kıymetli çiftçilerimizin alın terlerini, gayretlerini görerek sektörü çok daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışacağız.

İnşallah üretim aşkınızı, motivasyonunu artırmak, Sivas'ımızı tarım ve hayvancılık alanında sizlerle birlikte marka şehir yapmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile hedeflerimize odaklanıp güzel neticeler alacağımıza inanıyorum. Türkiye Yüzyıl'ında bir yıldız gibi parlayacak ilimizin pek çok alanda olduğu gibi tarım, hayvancılık ve buna bağlı sanayi sektöründe de güzel yerlere geleceğini düşünüyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle modelin hayata geçmesinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. İlimiz, üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve sektör için bu modelin faydalı olmasını temenni ediyorum. Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisleri; Huriye Karakış, Serkan Yıldırım, Veteriner Hekim Hakan Özgür “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" hakkındaki sunumları ve soru cevap ile program sona erdi.