İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen, Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen projeler kapsamında “Tohum Temin Töreni" düzenlendi. Tören; Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Müdürümüz Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, protokol üyeleri ve çiftçilerimizin katılımı ile gerçekleştirildi.
Ziraat Odası başkanı Hacı Çetindağ konuşmasında; “Her yıl çiftçimize yapılan tohum dağıtımları ile çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmesi beni mutlu ediyor. Dağıttığımız tohumların meyvelerini yakında alacağız. Umarım dağıttığımız tohumların hasadına da katılacağız. Dağıtılan tohumların çiftçilerimize hayır ve bereket getirmesini diliyor emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
İl Müdürümüz Seyit Yıldız törende yaptığı konuşmada; “İlimiz yaklaşık 780 bin hektar ekilen tarım arazisi, 830 bin hektar mera varlığı, 1 milyon küçükbaş, yaklaşık 390 bin büyükbaş hayvan varlığı ile ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. İlimizde, bir taraftan yerli ve milli tohumlarla ürün çeşitliliğini, verim ve kaliteyi artırmak ve atıl arazilerin üretime kazandırılmasına yönelik çalışmalar yaparken, bir taraftan da hayvancılığın gelişmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için yem bitkileri tohumu dağıtımına önem veriyoruz.
2023 yılında tarım kanununda yapılan değişiklikle Ülkemizde artık bu yıldan itibaren hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri üretimi planlı olarak yapılacaktır. Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca, artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı artırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Başta stratejik ürünler olmak üzere ülkemiz ihtiyaçlarını, ihracat potansiyelini de dikkate alarak planlayacağız. Amacımız İlimizin potansiyellerini öne çıkararak bu alandaki kalkınmayı teşvik etmektir.
İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Bakanlığımızca desteklenen TAKE projesi, İl Özel İdaremiz ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen Yem bitkileri üretimini artırma projesi üretim planlaması kapsamında hazırlanmış ve desteklenmiştir. Dağıtılacak tohumların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu kapsamda ilimizde tohum talebinde bulunan ve müracaatları olumlu değerlendirilen üreticilerimize 226.400 kg. nohut tohumu, 7.500 kg. kuru fasulye tohumu, 80.000 kg. korunga tohumu, 1.200 paket silajlık mısır tohumu, 40.500 kg. adi fiğ tohumu ve 42.500 kg. yonca tohumu verilecektir. Dağıtacağımız tohumlar yaklaşık 50 bin dekar alana ekilişi yapılacak toplam tohum miktarı 415 ton ve proje toplam tutarı 24 milyon liradır.
Tarım ve hayvancılık alanında; üretime, istihdama ve kalkınmaya katkı sağlayan tüm üreticilerimizi kutluyorum. İl Müdürlüğü olarak bizlerde yerelde yürüteceğimiz projelerimizi, tarımsal üretimin planlanması kapsamında belirlenen yol haritasına göre uygulayacağız. Hedefimiz, kırsalda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi ve refah düzeylerinin artırılmasıdır. Üreten çiftçi, gelişen Sivas sloganıyla yeni hedefler ve yeni projeler ile çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Projelerimizin gerçekleştirilmesinde başta Bakanlığımıza, Valiliğimize, Özel idaremize, DAP Başkanlığımıza, tedarik noktasında Tarım Kredi bölge müdürlüğümüze, emek veren mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Projelerimizin, başta nasırlı elleri, kavruk yüzleri ve alın terleriyle; üretimin, gayretin, sembolü olan siz değerli üreticilerimize, İlimiz tarımına ve Ülkemiz ekonomisine hayır ve bereket getirmesini diliyor, saygılar sunuyorum."dedi.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek yaptığı konuşmada; “Şüphesiz ki stratejik önem taşıyan tarım, insanımızın yaşam kaynağını teşkil etmekte, özellikle doğal afetlerde, salgın hastalıklarda ve savaşlarda en çok öne çıkan sektör olarak günümüze yansımaktadır. Tıpkı savunma sanayi gibi ülkelerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelen tarım, artık topraksız alanda dahi üretim yapılan mümbit bir iş kolu olarak gelişimini sürdürmektedir. Şüphesiz tarım ve hayvancılık ülkemizin daha çok üretmesi, halkımızın gıda ihtiyacının karşılanması, kendi kendine yetebilen bir ülke olmak için çok önemli ve stratejik bir sektördür.
Bilindiği üzere ilimiz ekonomisi de tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Geniş ve verimli tarım arazilerini bünyesinde barındıran kırsalımızda farklı yelpazede pek çok ürünün hasadı gerçekleştirilmekte, çiftçimiz yüksek rekolteler ile sezonu kapatmaktadır. Bunlardan birisi de kuşkusuz buğdaydır. Sivas'ta geçtiğimiz yıl 1 milyon tona yakın buğday üretimiyle tüm tarihlerin rekoru kırılmış, silolara sığmayan bu mahsulümüzün bir kısmı toprak altında muhafaza edilmiştir. Elbette ki kuraklığın artış göstermesi ile birlikte son yıllarda kuru tarım ön plana çıkmaya başlamış ilimiz de buna yönelik iddialı konumunu sürdürmüştür. Sivas sadece buğdayda değil, yulaf, tritikale, kimyon, korunga ve arpa üretiminde de ülkemizde ilk 5 içerisinde yer alarak yüzümüzü güldürmüştür.
Bugün de burada ilimizin tarım sektörünü bir adım daha ileriye taşıyacak projeyi, çeşitli ürünlerde tohum teminini gerçekleştirmek için sizlerle bir aradayız. Geçen yıl çiftçilerimize dağıttığımız 50 bin adet kayısı fidanımız, 2 bin 500 dekar arazide toprakla buluşmuştu. 220 bin adet salçalık domates fidesi, 290 ton nohut tohumu, 333 bin 300 Kg arpa tohumu, 736 bin 750 Kg buğday tohumu da hibe edilmişti. Yine ayrıca 60 adet 300 litrelik süt soğutma tankı, 60 adet süt sağım makinası 480 adet hijyen kiti de çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştu. Valilik olarak makine ve ekipman desteğinde de bulunarak çiftçilerimizin yüzünü güldürmüş, silaj paketleme, çift sıralı silaj yapma ve sıkmalı biçer desteğinde bulunmuştuk. Bu yıl da bir süre önce yine kayısı üreticilerimize destek verdik ve 2 bin 500 dekarlık bir alanda Gürünlü çiftçilerimize 50 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Son iki yılda toplamda 5 bin dekarlık alanda 100 bin kayısı fidanını böylece Gürünlü çiftçilerimizle buluşturmuş olduk. Şimdi ise 7 bin 500 Kg kuru fasulye, 226 bin 400 Kg nohut, 42 bin 500 Kg yonca, 1.200 paket slajlık mısır, 80 ton korunga, 40 bin 500 Kg fiğ tohumunu bu toprağın üreticileri ile buluşturuyoruz.
İnşallah bugünkü destekler ilimizi bu ürünlerde de ön sıralara taşıyacak, üretimimiz artacak, bu artış ile Sivas'ımız da sektöre yönelik tarımsal sanayi kolları gelişip, ülkemize katma değer sağlanacaktır.
Valilik olarak bizler Millî Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçirdiğimiz bu ve buna benzer projelerimizle ilimizi tarımda bir marka şehir konumuna taşıma gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırarak, tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, bugün burada olduğu gibi çiftçilerimize destek olmayı sürdüreceğiz.
Sivas'ın her karış toprağını, her bölgemizin ihtiyacını, üreticilerin önceliklerini analiz ederek, çiftçimizin üreticimizin yanında yer almaya, onların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız.
Sözlerime burada son verirken Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırladığı bu projelere destek olan başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum.
Üretim yaparak hem gıda güvenliğimize önemli katkılar sağlayan hem de ekonomimize önemli miktarda katma değer katan çiftçilerimizi tebrik ediyorum." dedi.
Konuşmaların ardından tohumların üreticilerimize dağıtılmasıyla tören sona erdi.